Trzy dni najlepszych smaków, prawdziwych historii, zaskakujących talentów oraz wspaniałej zabawy i nauki.
28.02.2020, piątek
Poznaj polskiego Serowara Cz.2
Zapraszamy od godziny 18:00
cena: 150zł/ osoba
- Goście specjalni
- Ecokolonia Marta i Mariusz Bryccy –Współorganizator
- Gospodarstwo Jasionek - Zosia Bechler
- Katarzyna Żerdzicka- Jasionek
- Serowar Żuławski - Krzysztof Jaworski
- Serowarnia Capri - Grażyna Szłapka
- Serowarnia Wańczykówka - Sylwester i Lucyna Wańczyk
- Serowarnia Groser - Monika i Waldemar Lasoń
- Agroturystyka Alpaki na Sosnowych Wzgórzach - Joanna Łysiak
- Winnica Sydonia -Dagmara i Sebastian Pilczuk
- Pokaz serowarski - Sylwester Wańczyk, właściciel ekologicznego gospodarstwa Wańczykówka połozonego w Sudetach
- Oprawa muzyczna: gitarzysta, Mikołaj Podolski
- Dopełnieniem menu będą wina z regionalnej winnicy Sydonia oraz nalewki Magii Lubczyku
- Menu 4 daniowe z wykorzystaniem serów zagrodowych
- Przystawka
Sałatka z pieczonych warzyw z wędzona ricottą od Państwa Bryckich
(wężymord / buraki / dynia / topinambur / brukselka / Ricotta / orzechy) - Zupa
Krem z selera z serem ordoblue rokpol z oryginalnego przepisu z lat 50 od Grażyny Szłapki
(wędzony seler / śmietana / oliwa truflowa / trufle / ser rokpol) - Danie główne
Rostbef wołowi dojrzewający 31 dni z Witkowa z kopytkami z serem owczym od Państwa Wańczyk
(ziemniaki z gospodarstwa Państwa Szkuat / mąka ze Stoisławia / ser owczy dojrzewający / rostbef z Witkowa / demi glace cielęcy / mini brokuł) - Deser
Sernik z koziego sera z gospodarstwa Jasionek
(kozi ser / pigwa / mirabelka / czeremcha)
- Przystawka
- Jarmark
Spróbuj i ciesz się dłużej w domowym zaciszu serowymi smakołykami! Po zakończonej kolacji będzie możliwość zakupu serów prezentowanych na kolacji oraz podstawowego sprzętu do domowego serowarstwa.
*dla zainteresowanych dostępne przepis na jogurt i ser podpuszczkowy
29.02.2020, sobota
Kolacja degustacyjna pt. "Polski Folklor Kulinarny" cz.1
Zapraszamy do godziny 17:00
cena: 190zł/ osoba
- Goście specjalni
- Dawid Łagowski - szef kuchni Pałacu Mierzęcin, właściciel marki manufaktura łagowski, półfinalista szóstej edycji Top Chef, laureat wielu nagród kulinarnych.
- Patryk Dziamski - szef kuchni i właściciel restauracji Aroma by Patryk Dziamski, uczestnik 4-tej edycji programu Top Chef, współtwórca Poznańscy Kucharze Razem oraz festiwalu kulinarnego Transatlantyk w Łodzi.
- Tomasz Purol- szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, zwycięzca 5-tej edycji programu Top Chef, laureat wielu nagród kulinarnych.
- Piotr Purol -przez ostatnie 12 lat zastępca szefa kuchni w restauracji Fire w Dublinie,
- Sergiusz Hieronimczak- uwielbia kuchnię klasyczną, śródziemnomorską i fusion. Jest obrońcą pełnej złych skojarzeń kuchni angielskiej. Uwielbia historię, szczególnie tę związaną z rozwojem gastronomii. Był finalistą 5-tej edycji Top Chef.
- Inspiracją do kolacji są połączenia kuchni regionalnej, kulinarne naleciałości przesiedleńcze oraz regionalne produkty w odsłonie kuchni restauracyjnej.
- Oprawa muzyczna: Paulina Lenda – uczestniczka Mam Talent, Must be the Music czy Szansy na Sukces oraz gitarzysta, Piotr Kozub
- Dopełnieniem będą wina z regionalnej winnicy Kojder oraz nalewki Magii Lubczyku
- Tematem przewodnim 7-daniowego menu będzie ziemniak:
- Wielkopolska:
Ziemniak z ogniska z gzikiem, olejem z wędzonych warzyw, oliwą lubczykową i wędzonym kawiorem
(ziemniak asterix / biały ser od Wojciecha Pilcha / olej z wędzonych warzyw –manufaktura Łagowski / oliwa lubczykowa / kawior wędzony z pstrąga z regionalnej hodowli w Zielenicy) - Zachodniopomorskie:
Pierogi z kozim serem z gospodarstwa Jasionek od Zosi Bechler, ziemniakami bella rosa i czarnuszką
(świeży ser kwasowo podpuszczkowy z ekologicznego gospodarstwa Jasionek / ziemniaki bella rosa / czarnuszka / dynia / mięta) - Podhale:
Moskole (placki) z kiszonym łososiem Jurajskim, wędzona śmietana
(kiszony łosoś jurajski od Zubowicza / liść nasturcji / oliwa koperkowa / kiszony czosnek / wędzona śmietana / ziemniak jelly / puder z nieaktywnych drożdży z liściem laurowym) - Łódzkie:
Zalewajka na serwatce z chrzanem
(ziemniaki merlot / kiszony czosnek / chipsy ze skóry wieprzowej / puree z chrzanem i kminkiem / por gotowany w maśle / chipsy z cebuli / świeży majeranek) - Kaszuby:
Chałupcie (gołąbki) okraszone polskimi rakami
(kiszona kapusta w główkach / ziemniaki denar / raki / koper / wędzony boczek ze świni złotnickiej / trufle) - Śląsk:
Rolada z combra z jelenia z kartoflakiem (baba ziemniaczana), modrą kapustą z wędzoną maślanką
(ziemniaki vineta / comber z jelenia / wędzona słonina ze świni złotnickiej / ogórek na solance kołobrzeskiej / puree z czerwonej kapusty / demi glace z dziczyzny / kiszony burak / lody musztardowe / oliwa z lubczyku) - Deser:
Rurka z suszonych ziemniaków Jelly
(ziemniak jelly / ricotta od Bryckich / pyłek kwiatowy z Pasieki Hawran / pigwa / czeremcha)
- Wielkopolska:
01.03.2020 Niedziela
Obiad rodzinny –pt. "Regionalne Produkty bez tajemnic"- poznaj ludzi, którzy je tworzą, cz.1
Zapraszamy od godziny 14:00
cena: 90 zł/ osoba,
dziecko do 16 roku 45zł,
dzieci do 3 lat gratis
- Goście specjalni
- Wojciech i Elżbieta Pilch – sery, drób
- Państwo Szkuat – gospodarstwo rolne
- Piasieka z pasją Hawran – Paweł Hawran
- Rajewscy – sadownicy, produkcja soków
- Gospodarstwo Rolne Państwa Jager
- Ecokolonia- Mariusz i Marta Bryccy- sery
- Stół regionalnych specjałów:
- Sery –Gospodarstwo Ecokolonia-Państwo Bryccy, Gospodarstwo Jasionek Zosia Bechler, Katarzyna Żerdzicka Jasionek, Gospodarstwo Wojciech i Elżbieta Pilch
- Miody- Pasieka z pasją Hawran – Paweł Hawran, Andrzej Kostka
- Soki- Sady Państwa Rajewskich
- Wędzone ryby- gospodarstwo rybackie Zielenica Anna i Łukasz Skowrońscy, Ryby Zubowicz- Kamień Pomorski
- Przetwory – Gospodarstwo Rolne Państwa Jager
- Wyroby z regionalnej masarni – Krzysztof i Robert Bułhak z Kukani
- Kiszonki –Gospodarstwo Rolne Państwo Stachniak
- Oprawa muzyczna: gitarzysta, Mikołaj Podolski.
- Dopełnieniem menu będą wina z regionalnej winnicy Turnau oraz nalewki Magii Lubczyku
- Menu niedzielnego obiadu:
- Zupa serwowana w wazie:
ogórkowa na wędzonych żeberkach
(ogórki z gospodarstwa Państwa Stachniak / żeberka z Witkowa / lubczyk / śmietana z gospodarstwa Wojciecha Pilcha) - Danie główne serwowane na półmiskach:
kaczka pieczona w niskiej temperaturze (rasa Mulard- krzyżówka kaczki z gęsią z gospodarstwa Państwa Szkuat) - Dodatki:
- kasza jęczmienna perłowa z młyna w Stoisławiu,
- ziemniaki od Państwa Szkuat,
- domowe kopytka,
- zasmażana modra kapusta,
- tradycyjna mizeria,
- buraki z jabłkiem.
- Kompot
- Deser:
- miodownik
(mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha / miód od Hawrana / kasza manna z młyna w Stoisławiu / jaja kurze od Państwa Szkuat) - karpatka
(mleko od Piotra i Moniki Rybka / mąka z młyna w Stoisławiu / masło od Wojciecha Pilcha/ jaja kurze od Państwa Szkuat)
- miodownik
- Zupa serwowana w wazie:
Zapraszamy do rezerwacji stolików!
E-mail: restauracja@havethotel.pl
Telefon: +48 94 711 36 82